EduNect

PLATFORMA EDUKACYJNA

DZIENNIK ELEKTRONICZNY

VULCAN

FOTOGALERIA

AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI 2021-2022 / SPRZĄTANIE ŚWIATA - „Myślę, więc nie śmiecę” (05.10.2021 r.)

11

Sprzątanie Świata 2021 pod hasłem - „Myślę, więc nie śmiecę”

W tym roku już po raz 28 odbyła się akcja Sprzątanie Świata — Polska. To część międzynarodowego ruchu o nazwie „Clean Up the World". Hasłem tegorocznej akcji jest zdanie „Myślę, więc nie śmiecę". Jak podkreślają jej twórcy: „nie chodzi bowiem o to, by sprzątać, ale o to, by nie śmiecić oraz poprawnie segregować odpady". Jej celem jest promowanie nieśmiecenia, edukacja odpadowa oraz inicjowanie działań, dzięki którym zmniejszy się nasz negatywny wpływ na środowisko.

Uczniom  naszej szkoły zaproponowaliśmy wspólne znalezienie odpowiedzi na pytanie: co możemy zrobić, aby śmieci w naszym otoczeniu było mniej? Prawidłowa segregacja odpadów komunalnych zaczyna się w domu. Najważniejsze, to wyrobić sobie dobre nawyki, które sprawią, że sama segregacja nie będzie  uciążliwym obowiązkiem, a stanie się naszym codziennym i całkowicie naturalnym zachowaniem. Segregowanie odpadów ma swoje zasady, dzięki którym proces staje się sensowny i bardziej przyjazny.

Odbył się również konkurs plastyczny. Wszyscy uczestnicy wykazali się szeroką wiedzą ekologiczną i wrażliwością na piękno przyrody.

Dlatego z ogromną przyjemnością pragniemy przedstawić zwycięzców tegorocznego konkursu zorganizowanego w ramach akcji Sprzątanie Świata 2021. Wyłoniono najlepsze  prace  w dwóch kategoriach wiekowych- uczniów klas I-III i IV-VIII.

Wyniki  Konkursu  Plastycznego

UCZNIOWIE KLAS I-III

Klasa I

opiekun p. Renata Morawska

1. Justyna Kwiatkowska
  2. Antoni Budzik
  3. Agata Zdankiewicz

Klasa II

opiekun p. Danuta Piekarz

1. Dominik Herbut
  2. Maja Lewicka
  3. Paulina Myrta